#vremuribune

#vremuribune

MOLDOVA VREMURILOR BUNE

PROGRAM ELECTORAL

Alegerile parlamentare din 11 iulie 2021

Partidul Acțiune și Solidaritate

Programul complet al Partidului Acțiune și Solidaritate poate fi găsit AICI.

UNDE VREM SĂ AJUNGEM – 5 OBIECTIVE NAȚIONALE


Partidul Acțiune și Solidaritate luptă pentru un Parlament curat și integru și pentru un Guvern profesionist și responsabil, care să realizeze viziunea de dezvoltare a țării propusă de Maia Sandu și votată de un număr record de cetățeni în alegerile prezidențiale. Oamenii cer o transformare fundamentală a statului, astfel ca toate autoritățile și instituțiile statului să lucreze pentru oameni și pentru bunăstarea țării. Clasa politică, conducătorii instituțiilor publice și angajații statului trebuie să inspire încredere, astfel ca oamenii să fie siguri în ziua de mâine, iar agenții economici să investească și să creeze locuri de muncă.


În consecință, Partidul Acțiune și Solidaritate luptă pentru o majoritate pro-europeană stabilă în Parlament și un Guvern cu un mandat deplin, care să poată realiza cele 5 obiective naționale majore susținute de cetățeni în cadrul alegerilor prezidențiale:


1. Dreptate, ordine și disciplină


Vom face dreptate la noi în țară. Judecătorii și procurorii corupți vor fi dați afară din sistem. Hoții vor fi pedepsiți, iar averile acestora vor fi confiscate. Funcționarii care vor cere mită sau vor hărțui oamenii de afaceri vor fi pedepsiți și eliberați din funcție. Toate instituțiile statului vor lucra pentru oameni și nu împotriva lor. Toți vor fi egali în fața legii.


2. Locuri de muncă acasă și familii unite. Până în 2025, salariul mediu pe economie va ajunge la 15.000 de lei.


Vom promova investiții în economie ca să creăm cât mai multe locuri de muncă bine plătite acasă. Vom sprijini deschiderea întreprinderilor de prelucrare a producției agricole în raioane pentru mai multe locuri de muncă în orașe și sate și pentru ca fermierii să aibă unde vinde producția. Vom simplifica semnificativ regulile de activitate pentru întreprinderile mici și mijlocii, iar statul va sprijini deschiderea noilor afaceri. Vom susține afacerile prin creșterea accesului la finanțare și programe de instruire a antreprenorilor.


Vom susține familiile cu copii prin reducerea impozitelor plătite din salariu. Astfel, familiile vor avea 2000 de lei în plus pentru fiecare copil. De asemenea, vom majora ajutorul pentru copiii din familii social vulnerabile până la cel puțin 1000 de lei pe lună pentru fiecare copil.


3. Pensie minimă de 2000 de lei


Ne angajăm să creștem pensia minimă la cel puțin 2000 de lei pe lună. Vom opri hoțiile și vom relansa economia, iar banii obținuți ne vor permite să creștem toate pensiile. Vom aduce bani europeni pentru crearea „Fondului de Argint”, din care vom asigura servicii de îngrijire pentru bătrânii nevoiași și singuri (asistență medicală la domiciliu, prânzuri calde, alte servicii de îngrijire). Vom compensa integral costurile medicamentelor pentru pensionarii cu cele mai mici pensii.


4. Două miliarde de lei anual pentru proiecte de modernizare a satelor


Cu ajutorul partenerilor europeni, vom aduce câte 2 miliarde de lei anual pentru dezvoltarea satelor: pentru crearea locurilor de muncă în sate, pentru apeducte și canalizare, pentru reparația școlilor și grădinițelor, pentru modernizarea piețelor și pentru gestionarea deșeurilor. Primăriile vor putea accesa direct fondurile pentru dezvoltarea comunităților.


5. Relații internaționale puternice și apropierea de Uniunea Europeană


Vom continua eforturile Președintelui Maia Sandu de a dezvolta relații bune cu România, Ucraina, UE, SUA, Rusia și alte țări, în folosul cetățenilor. Vom face pașii necesari pentru integrarea europeană. Vom avea grijă ca ambasadele și consulatele să ajute cetățenii noștri de peste hotare și să promoveze exporturile moldovenești peste tot în lume. Vom munci ca Moldova să aibă sprijin internațional, acces la investiții și ajutor financiar pentru infrastructură și dezvoltare.


CE ÎNSEAMNĂ VREMURI BUNE?

Vremurile bune înseamnă posibilitatea pentru fiecare om să-și realizeze potențialul și să trăiască fericit în Moldova. Vremurile bune înseamnă oportunități de învățare și dezvoltare pentru copii, locuri de muncă și bunăstare pentru adulți, acces la servicii calitative de sănătate și o bătrânețe asigurată pentru vârstnici. Vremurile bune înseamnă autorități publice locale și centrale care respectă cetățenii, promovează interesul public și nu fură banii noștri.


Partidul Acțiune și Solidaritate va porni vremurile bune prin promovarea, în fiecare zi, a legilor și deciziilor care aduc beneficii reale pentru oameni și promovează dreptatea și solidaritatea socială. Guvernul condus de Maia Sandu și miniștrii PAS din Guvernul Sandu au început promovarea unor astfel de decizii în 2019. Deputații PAS au înaintat peste 150 de inițiative legislative care au abordat problemele reale ale oamenilor. Cu susținerea oamenilor, vom guverna într-un mod care nu doar va impulsiona creșterea economiei, dar va oferi soluții concrete pentru problemele oamenilor.


Vremuri bune pentru familii cu copii


Pe 11 iulie pornim vremurile bune pentru familiile Moldovei, pentru viitorul copiilor noștri. Vrem ca familiile să rămână să-și crească copiii în Moldova, ca părinții să fie siguri de ziua de mâine și să aibă condiții bune pentru copiii lor: educatori și profesori care să-i învețe carte, medici profesioniști, posibilități de a petrece timpul liber frumos, o perspectivă clară pentru viitorul copiilor.


Miniștrii și deputații PAS au propus măsuri care să crească veniturile familiilor și să le ofere ajutorul statului în pandemie. Guvernul Maia Sandu a majorat indemnizația pentru copii la naștere cu 1 600 de lei. Deputații PAS au elaborat inițiative legislative pentru acordarea unei alocații părinților care au supravegheat copiii pe perioada închiderii grădinițelor și pentru racordarea orelor de aflare la grădiniță cu regimul de lucru al părinților. În continuare, vom prioritiza următoarele direcții:


●     Vom crește până la 10.000 de lei indemnizația pentru nașterea copiilor și vom majora cu 50% scutirile fiscale pentru copii.

●     Vom renova cel puțin 500 de grădinițe, inclusiv cu sprijinul României și al partenerilor internaționali, și vom extinde serviciile de creșe-grădinițe.

●     Vom asigura condiții adecvate pentru igiena și sănătatea copiilor și elevilor prin construcția și repararea blocurilor sanitare și a cantinelor moderne în toate școlile și grădinițele.

●     Vom majora ajutorul pentru copiii din familii social vulnerabile până la cel puțin 1000 de lei pe lună.

●     Vom reglementa în Codul Muncii programul flexibil de muncă, astfel ca părinții să poată face față sarcinilor de serviciu și responsabilităților de familie.

●     Vom iniția un program național special pentru promovarea lecturii, științelor și artelor pentru elevi, prin care vor fi sprijinite proiectele educațional-culturale ale bibliotecilor, muzeelor, teatrelor și caselor de cultură.

●     Vom modifica legislația pentru a încuraja deschiderea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor de către angajatori.

●     Vom asigura flexibilitate mai mare concediului de îngrijire a copilului pentru ambii părinți.


Vremuri bune pentru oamenii din satele și orașele Moldovei


Pe 11 iulie pornim vremurile bune pentru toți cetățenii – oamenii din sate și orașele mici, care merită condiții de viață înalte și un trai bun acasă. Vremuri bune înseamnă condiții bune de trai în localități, cu drumuri bune și mobilitate spre centrele mai mari, sisteme de apă și canalizare moderne, infrastructură socială și comunitară dezvoltată.


Partidul Acțiune și Solidaritate a promovat reforme pentru orientarea impozitelor direct la primării, astfel ca din acești bani să fie implementate proiecte proprii în localități. În 2019, am orientat 100% din impozitul pe venitul persoanelor fizice spre sate și orașe mici, iar din 2020 localitățile au primit peste 600 milioane de lei mai mult în bugetele locale. Partidul Acțiune și Solidaritate va promova în continuare descentralizarea și va susține eforturile Președintelui Maia Sandu de a găsi sprijin la partenerii externi pentru dezvoltarea satelor și orașelor mici. În special, vom prioritiza următoarele direcții:


●      Vom orienta 50% din taxa pe resurse naturale și 100% din taxa pentru folosirea drumurilor direct în bugetele localităților. Vom orienta o parte din impozitul pe venitul persoanelor juridice direct în bugetele localităților.

●      Cu ajutorul partenerilor europeni, vom aduce câte 2 miliarde de lei anual pentru dezvoltarea satelor: pentru crearea locurilor de muncă în sate, pentru apeducte și canalizare, pentru reparația școlilor și grădinițelor, pentru gestionarea deșeurilor.

●      Vom aloca în bugetele locale mijloace financiare pentru reparația drumurilor și pentru alte proiecte locale (inclusiv din Fondul Ecologic Național, Fondul de Dezvoltare Regională și alte fonduri) după o formulă transparentă și independentă de culoarea politică a autorităților centrale.

●      Vom reduce necesarul de cofinanțare din partea autorităților publice locale pentru proiectele naționale și vom crea un fond național pentru acoperirea parțială a contribuției financiare la implementarea proiectelor finanțate din fondurile externe.


Vremuri bune pentru pensionari


Pornim vremurile bune pentru pensionari. Persoanele în vârstă trebuie să-și trăiască bătrânețea în demnitate și să aibă acces la servicii sociale din partea statului. Echipa PAS va munci pentru ca economia să crească, pentru ca mai mulți oameni să poată lucra acasă și, drept rezultat, să fie majorate pensiile tuturor.


Miniștrii și deputații PAS au promovat mai multe inițiative pentru creșterea veniturilor pensionarilor. Guvernul Sandu a dublat alocația pentru persoanele vârstnice fără pensie de la 215 la 539 lei și a accelerat recalcularea pensiei pentru cei care au lucrat după pensionare, ca să fie luați în considerație anii lucrați. De asemenea, deputații PAS au elaborat și promovat proiectul de lege privind creșterea pensiei minime și echivalarea graduală a acesteia cu valoarea minimului de existență. În continuare, vom prioritiza următoarele direcții:


●      Vom crește pensia minimă până la cel puțin 2000 de lei pe lună. Aceasta înseamnă și majorarea pensiei minime pentru dizabilitate și respectiv a pensiei și a alocațiilor pentru dizabilitate.

●      Vom adopta un mecanism de creștere a pensiilor în baza creșterii economice și ținând cont de majorarea salariului mediu.

●      Vom asigura recalcularea anuală a pensiei pentru toți cei ce continuă să muncească după pensionare.

●      Vom compensa 100% din costul medicamentelor pentru persoanele în vârstă cu venituri mici.

●      Vom deschide mai multe secții pentru bătrâni în spitale, inclusiv secții pentru îngrijirea vârstnicilor, astfel ca bolile cronice să fie tratate nu doar la Chișinău, dar și în raioane.

●      Vom face dreptate în sistemul de pensionare prin micșorarea pensiilor foarte mari achitate funcționarilor.

●      Vom susține inițiativa Președintelui Maia Sandu de creare a „Fondului de Argint” – un program de asistență pentru vârstnici, pentru a le asigura o bătrânețe ușoară și demnă. Acest fond va oferi servicii de sprijin și îngrijire, cantine sociale și un prânz cald pe zi pentru pensionarii aflați în sărăcie și pensionarii singuri, precum și asistență informațională și juridică pentru accesarea serviciilor publice.


Vremuri bune pentru tineri


Pe 11 iulie pornim vremurile bune pentru tinerii Moldovei. Vrem ca tinerii să vrea să trăiască acasă, să aibă acces la studii calitative și relevante timpului, să aibă locuri de muncă bine plătite, să aibă oportunități de carieră și dezvoltare profesională și să-și poată întemeia o familie în Moldova cu încredere în viitor.


Echipa PAS a adunat în jurul său cea mai tânără echipă politică din Moldova, cu mulți tineri inteligenți, educați, muncitori. Mulți dintre ei au învățat la cele mai bune universități din lume și au revenit acasă ca să schimbe lucrurile. Maia Sandu a făcut reforma bacalaureatului pentru ca tinerii să fie apreciați pe dreptate pentru munca lor și a început schimbări la școlile profesionale și colegii pentru ca fiecare tânăr să aibă o profesie. În continuare, vom prioritiza următoarele direcții pentru tineri:


●     Vom oferi elevilor posibilitatea de a alege între mai multe discipline și oportunități de învățare, prin implementarea reformei curriculare și inovațiilor educaționale în învățământul general.


●     Vom asigura condiții adecvate pentru igiena și sănătatea elevilor prin construcția și repararea blocurilor sanitare și cantinelor moderne în toate școlile.


●     Vom aloca cel puțin 10 milioane de lei anual pentru granturi destinate tinerilor, inclusiv pentru tinerii artiști, cercetători, activiști, oameni de creație, sportivi și jurnaliști.


●     Vom introduce un portal comun de depunere a actelor online pentru toate universitățile din țară.


●     Vom implementa un program de stagiere de 6-12 luni pentru tineri absolvenți în instituțiile publice și companiile de stat.


●     Vom aloca cel puțin 5 milioane de lei pe an pentru susținerea organizațiilor de lansare a afacerilor start-upurilor și pentru educație financiară.


●     Vom susține tinerele familii prin reducerea impozitelor plătite din salariu. Astfel, familiile tinere vor avea 2.000 de lei în plus pentru fiecare copil.


●     Vom promova un program de renovare a sălilor de sport și vom încuraja utilizarea spațiilor școlare (sală de sport, sală de calculatoare, bibliotecă) de către elevi și tineri, în afara orelor, pentru activități de recreere.


●     Vom oferi certificate-cadou (vouchere) pentru programe de recreere și educație nonformală tinerilor cu dizabilități, din familii social vulnerabile și grupuri marginalizate.


Vremuri bune pentru femei


Pe 11 iulie pornim vremurile bune pentru femeile Moldovei. Partidul Acțiune și Solidaritate crede cu tărie că femeile sunt capabile să conducă cele mai importante instituții și organizații. Vremuri bune pentru femei înseamnă implicarea femeilor în politică și în viața socială, promovarea femeilor în funcții de conducere, salarii egale pentru muncă egală, oportunități egale pentru fete, și combaterea discriminării și violenței împotriva femeilor.


Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au promovat modificările legislative care au asigurat un număr relativ egal de femei și bărbați pe listele electorale ale partidelor politice, iar Guvernele propuse de PAS au avut o reprezentare egală de femei și bărbați. În continuare, vom prioritiza următoarele direcții:


●      Vom reduce diferența în salariu mediu al femeilor și bărbaților până la sub 10% prin transparentizarea salarială.

●      Vom încuraja participarea taților la creșterea copiilor prin flexibilizarea concediului de îngrijire a copilului.

●      Vom reglementa în Codul Muncii programul flexibil de muncă, astfel ca părinții să poată face față sarcinilor de serviciu și responsabilităților de familie.

●      Vom consolida mecanismele de combatere a violenței în familie și hărțuire sexuală și vom dezvolta servicii de suport pentru victimele violenței domestice.

●      Vom continua programele de susținere a femeilor în afaceri, inclusiv prin acordarea granturilor și serviciilor de consultanță în afaceri.


Vremuri bune pentru moldovenii din diasporă


Pe 11 iulie pornim vremurile bune pentru cetățenii din diasporă și pentru rudele lor rămase acasă. Echipa PAS vrea ca părinții și rudele rămase la baștină să fie în siguranță, iar cei plecați să se mândrească cu țara noastră și să vrea să se întoarcă acasă.


Partidul Acțiune și Solidaritate a asigurat dreptul la vot al cetățenilor din diasporă prin modificări legislative ce au permis votarea în baza pașaportului expirat. Guvernul Maia Sandu a atras specialiști din diasporă la cele mai înalte funcții, inclusiv prin intermediul platformei Plus 373, create de moldovenii din afara țării. Echipa PAS va porni construcția unui stat care își protejează cetățenii oriunde s-ar afla. În special, vom prioritiza următoarele direcții:


●     Vom adopta o lege a repatrierii, pentru ca moldovenii care au muncit mai mulți ani peste hotarele țării să-și poată repatria averea, inclusiv mașina și bunurile personale, fără plata unor impozite adiționale.


●     Vom extinde serviciile consulare, mărind numărul de acte care pot fi eliberate de consulate, în special declarațiile de venit, certificatele bunurilor imobile și certificatele de componență a familiei, pentru a ajuta cetățenii noștri plecați peste hotare să-și perfecteze actele necesare pe loc în țara gazdă.


●     Vom reduce taxele consulare pentru serviciile consulare de bază, cuantumul cărora este mult mai mare decât pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv taxele pentru obținerea pașaportului și buletinului de identitate și pentru înregistrarea divorțului.


●     Vom susține și continua eforturile Președintelui Maia Sandu de negociere cu țările lumii pentru recunoașterea permiselor de conducere, posibilitatea de a primi pensie acasă, facilitarea transportului pasagerilor și coletelor și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru moldovenii aflați în străinătate.


●     Vom susține moldovenii reveniți din străinătate care intenționează să-și deschidă o afacere, inclusiv prin extinderea participării statului la programul PARE după formula 1+2.


Vremuri bune pentru antreprenori


Pe 11 iulie pornim vremurile bune pentru antreprenori. Republica Moldova are nevoie de o economie puternică care să ofere locuri de muncă bine plătite oamenilor. Vremurile bune pentru antreprenori înseamnă legi clare, stabile, și aplicate în mod egal și echitabil. Vremurile bune înseamnă un stat și funcționari care să ajute dezvoltarea și creșterea afacerilor, nu să le pună bețe în roate. Vremurile bune înseamnă demontarea monopolurilor la export și a schemelor de contrabandă care sufocă producătorii locali. Vremurile bune înseamnă aplicarea justă a legii în instanțele de judecată și dreptate în accesul la contractele cu statul. Vremuri bune înseamnă investițiile statului în infrastructură și crearea condițiilor pentru creșterea competitivității produselor locale.


Guvernul Sandu a oprit contrabanda și schemele de corupție și a început a curăța instituțiile statului, oferind posibilitate antreprenorilor să lucreze. Maia Sandu și echipa PAS au insistat încă din martie, de la începutul pandemiei, pe soluții pentru criza economică actuală, inclusiv subvenționarea salariilor, amânarea plăților la credite și garantarea creditelor. Partidul Acțiune și Solidaritate va lucra în continuare pentru reducerea semnificativă a costului desfășurării unei afaceri și a riscurilor legate de intervenția instituțiilor statului. În special, vom prioritiza următoarele direcții:


●      Vom curăța justiția și instituțiile statului ca ele să lucreze pentru oameni și interesul public, nu împotriva lor. Vom insista pe reguli și impozite mai puține, previzibile, consultate cu mediul de afaceri și respectate în mod egal de toți, în condiții de concurență adevărată.

●      Vom opri controalele abuzive care hărțuiesc antreprenorii. Vom dispune efectuarea controalelor totale nu mai des decât o dată la 3 ani și vom adopta reguli clare și exhaustive pentru controale repetate. Majoritatea controalelor vor fi consultative, iar amenzile vor putea fi aplicate doar după avertizarea prealabilă.

●      Vom schimba total sistemul de facturi prin acceptarea cecurilor de casă și control, a bonurilor fiscale în calitate de documente care confirmă cheltuielile și acceptarea facturilor scanate și trimise electronic ca dovadă contabilă.

●      Vom asigura acces la surse diversificate de finanțare prin extinderea drepturilor și protejarea debitorilor în sistemul bancar și de micro-finanțare. Vom mobiliza resurse europene pentru Fondul de Antreprenoriat și Creștere Economică – un fond local de investiții care să ofere diverse tipuri de finanțare pentru creșterea întreprinderilor mici și mijlocii, în special a întreprinderilor noi.

●      Vom reexamina în ansamblu sistemul facilităților fiscale și vamale și vom elabora un mecanism care să prioritizeze creșterea afacerilor mici și crearea locurilor de muncă. De exemplu, vom introduce cota 0% la impozitul pe venitul reinvestit pentru întreprinderile cu până la 10 angajați, vom oferi stimulente pentru tranzacții electronice și vom orienta suportul statului pentru sectoare cu valoare adăugată înaltă.

●      Vom implementa reforme în educație, în special, în învățământul profesional tehnic și superior pentru a ridica nivelul de calificare a forței de muncă.


Vremuri bune pentru agricultori


Pe 11 iulie pornim vremurile bune pentru agricultori. Vremuri bune pentru agricultori înseamnă acces la finanțare și la semințe pentru a efectua lucrările necesare pentru anul viitor. Vremuri bune înseamnă suport din partea statului prin subvenții și programe care să-i ajute să crească culturi cu valoare adăugată înaltă, să vândă nu doar materie primă, dar și produse agroalimentare prelucrate, ambalate și promovate bine, care să genereze mai multe vânzări și mai multă valoare pentru economia națională.


Guvernul Maia Sandu a crescut cota de export în UE pentru agricultori și produsele noastre. Au fost mărite cu 100% cotele pentru struguri, cu 50% pentru prune și a fost obținută o cotă semnificativă pentru cireșe. Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au venit cu mai multe inițiative legislative pentru susținerea gospodăriilor țărănești și a agricultorilor afectați de secetă. În continuare, vom prioritiza următoarele direcții:


●      Vom majora Fondul de subvenționare până la 1,5 miliarde anual și vom orienta suportul statului pentru producătorii care investesc în agricultura de valoare înaltă și tehnologii de producere și în procurarea sistemelor de protecție contra calamităților naturale.

●      Vom suspenda obligațiile fiscale și procedurile de executare silită în privința gospodăriilor țărănești de fermieri inactive.

●      Vom negocia sprijin pentru agricultură şi dezvoltare rurală oferit în cadrul Parteneriatului Estic al UE. Vom negocia cote mai mari de export pe piața UE pentru mai multe tipuri de produse agroalimentare.

●      Vom crea un Centru Agroalimentar Modern și vom dezvolta infrastructura post-recoltă (inclusiv centre de logistică, depozitare, sortare și ambalare) la nivel regional, la care să aibă acces producătorii agricoli mici și care să ofere suport pentru facilitarea exporturilor.

●      Vom stopa abuzurile marilor intermediari și monopoliști care cumpără marfa micilor producători la prețuri mizere și vom crea un mecanism de stabilire a unui preț just. Vom lupta cu schemele din domeniul petrolier, astfel ca să avem prețuri mai mici la motorină.


Vremuri bune pentru angajații în sectorul public


Pe 11 iulie pornim vremuri bune pentru medici, profesori, polițiști, funcționari publici. Echipa PAS vrea să construiască un stat care lucrează pentru oameni, cu instituții publice moderne și profesioniste, unde angajații primesc salarii bune, sunt promovați după merit, nu sunt impuși să urmeze ordine ilegale, sunt dotați și instruiți și sunt respectați de societate.


Guvernul Sandu a crescut plata pentru gărzile de noapte din spitale și a inclus în bugetul pentru 2020 creșterea salariilor cu 10%, pentru toți bugetarii, și până la 30%, pentru învățători, educatori, asistenți de educatori, bucătari, lucrători sociali, bibliotecari, directori de instituții educaționale și pompieri. Echipa PAS va lupta cu corupția politică și va curăța clasa politică de la cap, începând cu politicienii și conducătorii de vârf ai țării. Vom susține și proteja funcționarii onești. Vom susține creșterea salariilor în sectorul public, combinată cu un sistem de promovare în baza meritelor și performanței. Vom promova reducerea birocrației și eliminarea documentelor și rapoartelor inutile astfel ca angajații în sectorul public să se concentreze pe lucrul lor de bază. În continuare, vom prioritiza următoarele direcții:


Pentru medici:


●      Vom construi două spitale regionale moderne – la Bălți și Cahul. Vom implementa un program național de modernizare a instituțiilor medicale finanțat din bugetul de stat, inclusiv cu participarea partenerilor străini în vederea renovării și dotării, în special, a instituțiilor medicale raionale.

●      Vom asigura instituțiile medicale cu personal medical suficient și competent prin majorarea salariilor, îmbunătățirea condițiilor de muncă și formarea continuă calitativă. Vom majora indemnizația pentru tineri specialiști, inclusiv prin compensarea cheltuielilor pentru locuințe și transport.

●      Vom stimula utilizarea inovațiilor în medicină, inclusiv vom testa soluții de telemedicina după modelul francez.


Pentru cadrele didactice și manageriale:


●      Vom investi într-un Centru Național pentru Educație și Leadership pentru asigurarea modernizării proceselor de formare inițială și continuă a cadrelor didactice și manageriale.

●      Vom asigura instituțiile de învățământ cu personal suficient și competent prin majorarea salariilor, îmbunătățirea condițiilor de muncă și formarea continuă calitativă. Vom majora indemnizația pentru tineri specialiști, inclusiv prin compensarea cheltuielilor pentru locuințe și transport.

●      Vom crește compensațiile bănești anuale acordate pentru achiziționarea bunurilor pentru creșterea profesională a cadrelor didactice și manageriale, de la 2000 la 4000 de lei.

●      Vom elimina povara procesului dublu de evaluare a cadrelor didactice și de conducere, prin unificarea și simplificarea procesului de evaluare externă și atestare.

●      Vom crea un Fond pentru Inovație în Educație, prin care instituțiile educaționale să poată obține finanțare pentru proiecte creative, elaborate împreună cu comunitatea și cu mediul de afaceri, pentru a-și îmbunătăți condițiile de studii, a se dezvolta și a oferi învățare de calitate copiilor, elevilor și studenților.


Pentru polițiști:


●      Vom reforma Academia MAI Ștefan cel Mare pentru a răspunde nevoilor actuale de pregătire profesională a ofițerilor și vom moderniza sistemul de formare continuă, inclusiv prin extinderea utilizării tehnologiei (aplicații, dispozitive mobile).

●      Vom elimina din sistem oamenii corupți și compromiși și vom asigura promovarea în carieră numai pe criterii de profesionalism, pregătire profesională și integritate, excluzând orice interferențe de ordin politic.

●      Vom asigura o mai bună pregătire profesională și dotare a ofițerilor de poliție care să-i ajute la descoperirea infracțiunilor, la asigurarea ordinii publice, gestiunea frontierei și siguranței rutiere.

●      Vom dezvolta un mecanism de protecție socială și juridică special pentru tinerii polițiști, inclusiv femei angajate ale poliției.



PRIMELE 10 LEGI PENTRU VREMURI BUNE


1. Creșterea pensiei minime, prin alocații suplimentare de la bugetul de stat. 

2. Eliminarea amendării abuzive a antreprenorilor, prin introducerea în Codul Fiscal a mecanismului de avertizare prealabilă obligatorie înainte de aplicarea amenzilor.


3. Adoptarea legii repatrierii, pentru ca moldovenii care au muncit mai mulți ani peste hotarele țării să-și poată repatria averea, inclusiv mașina și bunurile personale, fără plata unor impozite adiționale.


4. Confiscarea averii pe care funcționarii și demnitarii nu o pot justifica, prin inițierea modificării Constituției.


5. Excluderea imunității deputaților pentru acte de corupție, prin inițierea modificării Constituției.


6. Introducerea evaluării externe a procurorilor și judecătorilor, prin adoptarea unei legi noi.


7. Oprirea acaparării întreprinderilor de importanță strategică de entități dubioase din țară și din exterior, inclusiv în domeniul energetic, telecomunicații și tehnologii informaționale, și piața media, prin adoptarea Legii pentru verificarea investițiilor în domeniile de importanță pentru securitatea statului.


8. Crearea unui Fond național pentru acoperirea contribuției financiare a administrației publice locale la implementarea proiectelor cu fonduri externe.


9. Responsabilizarea conducerii autorităților publice autonome și de reglementare aflate sub control parlamentar care s-au manifestat prin ineficiență în activitate sau au acționat în detrimentul interesului public, prin adoptarea unei legi de responsabilizare a acestora în fața Parlamentului.


10. Interzicerea construcțiilor capitale în spațiile verzi și în zonele protejate aferente unor monumente istorice, prin modificarea Legii privind spațiile verzi ale localităților urbane și rurale.


Programul complet al Partidului Acțiune și Solidaritate poate fi găsit AICI.

Pe 11 iulie pornim vremurile bune.

Pe 11 iulie votăm PAS.


Distribuie mai departe

[addtoany]