#vremuribune

#vremuribune

PAS solicită CEC, PA și Inspectoratului general de poliție să sancționeze și să oprească coruperea alegătorilor
[addtoany]

Partidul Acțiune și Solidaritate a sesizat CEC, Procuratura Anticorupție și Inspectoratul General de Poliție. Asta după ce, pe o rețea de socializare au apărut postări din partea unei organizații, care deține și o companie de transport „Dar pentru Moldova” că ar oferi conaționalilor noștri, în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, vouchere gratis, în valoare de 1000 de ruble pentru a călători din mai multe orașe ale Rusiei spre Republica Moldova și invers. 

„Deși respectăm principiul prezumției nevinovăției, conform informațiilor furnizate ce solicităm a fi verificate şi în conturul unei bănuieli rezonabile menționăm că modalitatea de acordarea a respectivelor „vouchere” în contra-echivalentul a o 1000 (o mie) de ruble reprezintă de fapt o formă camuflată de corupere a alegătorilor pentru un anumit concurent electoral”, se arată în sesizarea depusă de PAS.

Precizăm că în conformitate cu 41 alin. (3) lit. h) din Codul electoral se interzice finanțarea ori susținerea materială sub orice formă a activității partidelor politice, grupurilor de inițiativă, a campaniilor electorale/concurenților electorali de către organizaţiile necomerciale, sindicale, de binefacere sau religioase, iar alin. (5) al aceluiași articol interzice concurenților electorali să ofere alegătorilor bani, să le distribuie fără plată bunuri materiale, inclusiv din ajutoare umanitare sau din alte acţiuni de binefacere.

Reieșind din circumstanțele expuse şi conform normelor citate, Partidul Acțiune şi Solidaritate SOLICITĂ:

  • Primirea spre examinare a prezentei adresări cu autosesizarea, conform art. 262 alin. (1) pct. 4) din Codul de procedură penală, pe marginea circumstanțelor invocate şi conform informațiilor furnizate;
  • Efectuarea acțiunilor preliminare de cercetare şi, eventual, cu inițierea şi instrumentarea unei cauze penale pentru săvârșirea infracțiunii de pregătirea în vederea coruperii alegătorilor;
  • Întreprinderea măsurilor de profilaxie în vederea contracarării eventualelor fapte de corupere a alegătorilor;
  • Informarea în scris despre rezultatul examinării.

Sesizarea poate fi găsită aici –

https://vremuribune.md/wp-content/uploads/2021/07/vaucere.pdf

[addtoany]