#vremuribune

#vremuribune

Vremuri bune pentru antreprenori

Pe 11 iulie pornim vremurile bune pentru antreprenori. Republica Moldova are nevoie de o economie puternică care să ofere locuri de muncă bine plătite oamenilor. Vremurile bune pentru antreprenori înseamnă legi clare, stabile, și aplicate în mod egal și echitabil. Vremurile bune înseamnă un stat și funcționari care să ajute dezvoltarea și creșterea afacerilor, nu să le pună bețe în roate. Vremurile bune înseamnă demontarea monopolurilor la export și a schemelor de contrabandă care sufocă producătorii locali. Vremurile bune înseamnă aplicarea justă a legii în instanțele de judecată și dreptate în accesul la contractele cu statul. Vremuri bune înseamnă investițiile statului în infrastructură și crearea condițiilor pentru creșterea competitivității produselor locale.


Guvernul Sandu a oprit contrabanda și schemele de corupție și a început a curăța instituțiile statului, oferind posibilitate antreprenorilor să lucreze. Maia Sandu și echipa PAS au insistat încă din martie, de la începutul pandemiei, pe soluții pentru criza economică actuală, inclusiv subvenționarea salariilor, amânarea plăților la credite și garantarea creditelor. Partidul Acțiune și Solidaritate va lucra în continuare pentru reducerea semnificativă a costului desfășurării unei afaceri și a riscurilor legate de intervenția instituțiilor statului. În special, vom prioritiza următoarele direcții:


  1. Vom curăța justiția și instituțiile statului ca ele să lucreze pentru oameni și interesul public, nu împotriva lor. Vom insista pe reguli și impozite mai puține, previzibile, consultate cu mediul de afaceri și respectate în mod egal de toți, în condiții de concurență adevărată.
  2. Vom opri controalele abuzive care hărțuiesc antreprenorii. Vom dispune efectuarea controalelor totale nu mai des decât o dată la 3 ani și vom adopta reguli clare și exhaustive pentru controale repetate. Majoritatea controalelor vor fi consultative, iar amenzile vor putea fi aplicate doar după avertizarea prealabilă.
  3. Vom schimba total sistemul de facturi prin acceptarea cecurilor de casă și control, a bonurilor fiscale în calitate de documente care confirmă cheltuielile și acceptarea facturilor scanate și trimise electronic ca dovadă contabilă.
  4. Vom asigura acces la surse diversificate de finanțare prin extinderea drepturilor și protejarea debitorilor în sistemul bancar și de micro-finanțare. Vom mobiliza resurse europene pentru Fondul de Antreprenoriat și Creștere Economică – un fond local de investiții care să ofere diverse tipuri de finanțare pentru creșterea întreprinderilor mici și mijlocii, în special a întreprinderilor noi.
  5. Vom reexamina în ansamblu sistemul facilităților fiscale și vamale și vom elabora un mecanism care să prioritizeze creșterea afacerilor mici și crearea locurilor de muncă. De exemplu, vom introduce cota 0% la impozitul pe venitul reinvestit pentru întreprinderile cu până la 10 angajați, vom oferi stimulente pentru tranzacții electronice și vom orienta suportul statului pentru sectoare cu valoare adăugată înaltă.
  6. Vom implementa reforme în educație, în special, în învățământul profesional tehnic și superior pentru a ridica nivelul de calificare a forței de muncă.

Pe 11 iulie pornim vremurile bune.

Pe 11 iulie votăm PAS.


Distribuie mai departe