#vremuribune

#vremuribune

Vremuri bune pentru oamenii din satele

și orașele Moldovei

Pe 11 iulie pornim vremurile bune pentru toți cetățenii – oamenii din sate și orașele mici, care merită condiții de viață înalte și un trai bun acasă. Vremuri bune înseamnă condiții bune de trai în localități, cu drumuri bune și mobilitate spre centrele mai mari, sisteme de apă și canalizare moderne, infrastructură socială și comunitară dezvoltată.


Partidul Acțiune și Solidaritate a promovat reforme pentru orientarea impozitelor direct la primării, astfel ca din acești bani să fie implementate proiecte proprii în localități. În 2019, am orientat 100% din impozitul pe venitul persoanelor fizice spre sate și orașe mici, iar din 2020 localitățile au primit peste 600 milioane de lei mai mult în bugetele locale. Partidul Acțiune și Solidaritate va promova în continuare descentralizarea și va susține eforturile Președintelui Maia Sandu de a găsi sprijin la partenerii externi pentru dezvoltarea satelor și orașelor mici. În special, vom prioritiza următoarele direcții:


  1. Vom orienta 50% din taxa pe resurse naturale și 100% din taxa pentru folosirea drumurilor direct în bugetele localităților. Vom orienta o parte din impozitul pe venitul persoanelor juridice direct în bugetele localităților.
  2. Cu ajutorul partenerilor europeni, vom aduce câte 2 miliarde de lei anual pentru dezvoltarea satelor: pentru crearea locurilor de muncă în sate, pentru apeducte și canalizare, pentru reparația școlilor și grădinițelor, pentru gestionarea deșeurilor.
  3. Vom aloca în bugetele locale mijloace financiare pentru reparația drumurilor și pentru alte proiecte locale (inclusiv din Fondul Ecologic Național, Fondul de Dezvoltare Regională și alte fonduri) după o formulă transparentă și independentă de culoarea politică a autorităților centrale.
  4. Vom reduce necesarul de cofinanțare din partea autorităților publice locale pentru proiectele naționale și vom crea un fond național pentru acoperirea parțială a contribuției financiare la implementarea proiectelor finanțate din fondurile externe.

Pe 11 iulie pornim vremurile bune.

Pe 11 iulie votăm PAS.


Distribuie mai departe

[addtoany]