#vremuribune

#vremuribune

Vremuri bune pentru pensionari

Pornim vremurile bune pentru pensionari. Persoanele în vârstă trebuie să-și trăiască bătrânețea în demnitate și să aibă acces la servicii sociale din partea statului. Echipa PAS va munci pentru ca economia să crească, pentru ca mai mulți oameni să poată lucra acasă și, drept rezultat, să fie majorate pensiile tuturor.


Miniștrii și deputații PAS au promovat mai multe inițiative pentru creșterea veniturilor pensionarilor. Guvernul Sandu a dublat alocația pentru persoanele vârstnice fără pensie de la 215 la 539 lei și a accelerat recalcularea pensiei pentru cei care au lucrat după pensionare, ca să fie luați în considerație anii lucrați. De asemenea, deputații PAS au elaborat și promovat proiectul de lege privind creșterea pensiei minime și echivalarea graduală a acesteia cu valoarea minimului de existență. În continuare, vom prioritiza următoarele direcții:


  1. Vom crește pensia minimă până la cel puțin 2000 de lei pe lună. Aceasta înseamnă și majorarea pensiei minime pentru dizabilitate și respectiv a pensiei și a alocațiilor pentru dizabilitate.
  2. Vom adopta un mecanism de creștere a pensiilor în baza creșterii economice și ținând cont de majorarea salariului mediu.
  3. Vom asigura recalcularea anuală a pensiei pentru toți cei ce continuă să muncească după pensionare.
  4. Vom compensa 100% din costul medicamentelor pentru persoanele în vârstă cu venituri mici.
  5. Vom deschide mai multe secții pentru bătrâni în spitale, inclusiv secții pentru îngrijirea vârstnicilor, astfel ca bolile cronice să fie tratate nu doar la Chișinău, dar și în raioane.
  6. Vom face dreptate în sistemul de pensionare prin micșorarea pensiilor foarte mari achitate funcționarilor.
  7. Vom susține inițiativa Președintelui Maia Sandu de creare a „Fondului de Argint” – un program de asistență pentru vârstnici, pentru a le asigura o bătrânețe ușoară și demnă. Acest fond va oferi servicii de sprijin și îngrijire, cantine sociale și un prânz cald pe zi pentru pensionarii aflați în sărăcie și pensionarii singuri, precum și asistență informațională și juridică pentru accesarea serviciilor publice.

Pe 11 iulie pornim vremurile bune.

Pe 11 iulie votăm PAS.


Distribuie mai departe

[addtoany]